Een pleidooi voor de winterslaap

Na Kerst had ik twee lange weken vrij. Ik keek er zo naar uit en het was een heerlijke vakantie. Eindelijk weer eens samen met dr. I vrij, want dat is het afgelopen jaar niet vaak voorgekomen. Om eerlijk te zijn ben ik eigenlijk nog helemaal niet klaar met die vakantie. Ik weet niet of het aan mij ligt, maar ik hoor dat meer mensen moeite hebben met acclimatiseren na Kerst en Oud- en Nieuw. We verzinnen zelfs de ‘Blue Monday’ (of veel leuker: deprimaandag), de meest depressieve maandag van het jaar.

Veel leuker: deprimaandag

Tijdens de vakantie verlegden dr. I en ik ons ritme steeds meer. We gingen iets later slapen, en daarna nog iets later. We stonden later op, en daarna nog iets later. En toen werden we ineens pas wakker als het licht werd. Er is niets zo fijn in de winter als wakker worden wanneer het licht wordt. Ken je dat? Dat je je rond negen uur uitrekt en op de klok kijkt en denkt, tjee, het is al negen uur!

deprimaandag blue mondayMaar zo leven we niet. Inmiddels maakt mijn lichtwekker me of half 6 ’s ochtends weer wakker. En voor wie dat vroeg vindt: dat vind ik dus ook. En er is niks mis met de lichtwekker hoor, het is echt een stuk beter wakker worden dan met een luid alarm of een vrolijk deuntje op je mobiel, maar je krijgt er niet meer zin van om uit bed te gaan. Ik mis het vakantiegevoel, het rustig wakker worden en dan op je dooie gemakje doen wat je die dag wil doen. Of minder, dat is ook goed, want de volgende dat is weer een winterse dag waarop je in alle rust je minieme to-do-lijst af kunt werken.

In de eerste week van de vakantie had ik het nog een beetje moeilijk. Ik verkeer voor werk veel op social media en ben daarom een grootverbruiker van Facebook. Ik vind het zelf irritant hoe ik zit vastgeplakt aan mijn telefoon en Facebook, Twitter, mail en What’s App bijna continue in de gaten houd. De eerste week begon ik daarom met minderen. Geen blog, geen Twitter en in de tweede week ging ook Facebook uit. Wat een rust, ik kan het je van harte aanbevelen. Ik durf zelfs te zeggen dat ik er best een gelukkiger mens van werd. Facebook is nu permanent verbannen van mijn telefoon.

bed winterslaapIk kwam er namelijk achter dat ik helemaal niet blij word van weten wie wanneer hoe vroeg op moet om te krabben, vast te vriezen aan het stuur of een loopneus krijgt op de fiets. Ik wil de hele winter alleen bereikbaar zin per sms. De slaapkamer wordt mijn permanente verblijfplaats en ik wijk alleen af en toe uit naar de badkamer en keuken. Mijn to-do-lijstjes werk ik af op mijn eigen tempo, ik hoef niet naar een schermpje te loeren voor aanbiedingen en het maakt niet uit als  andere mensen een nieuwe koelkast of mooiere eettafel hebben gekocht. Mijn balkon is namelijk een buitenvriezer en mijn noedelsoep eet ik toch in bed.

En op deprimaandag ga ik lekker naar buiten en koop ik een grote zak snoep om te vieren dat ik geen deprimaandag heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *