Mountainbiken

Alweer een flinke tijd geleden werden uitgenodigd voor een mountainbiketochtje. Leuk! Het was wel een beetje vroeg op de zondagochtend, maar je kunt hier maar vroeg actief zijn, anders kom je helemaal aangebakken en oververhit thuis.

Je kunt echt prachtig mountainbiken bij de zoutpannen van Jan Thiel. In het verleden was dit gebied een plantage, waar (verrassing) zout werd gewonnen uit zeewater. Zeewater naar binnen laten stromen, afdammen, wachten tot het water verdampt, en het achtergebleven zout oogsten. Zo simpel als het klinkt, zo zwaar was het werk.

De zoutpannen worden nu niet meer gebruikt, maar er is nog altijd een groot zoutwatermeer, waar flamingo’s pekelkreeftjes scheppen. Je kunt er omheen fietsen, maar je kunt ook in het gebied gaan wandelen om vogels te spotten.

Onze zachte bank voelde de eerste twee dagen niet zo zacht

Er waren voldoende heuveltjes voor de mountainbike en omdat ik een fiets had met maar een half functionerende rem, was het nog superspannend ook! Vooral de momenten dat ik cactussen in een bocht zag opdoemen, gaven me klamme handjes. En afdalingen, die gaven me ook klamme handjes. Smalle paadjes met rotsen ook … misschien moet ik toegeven dat ik niet zo’n held ben op een mountainbike.

We zagen dus flamingo’s, en we zagen zout. Het was mooi, het was warm. De gids vroeg steeds of ik het nog wel trok –omdat ik na een halfuur al tomaatrood zag. Echt, niets aan de hand; we fietsten na de zoutpannen nog langs Caracasbaai en de enige die ongeveer tegelijkertijd met mij terug bij het startpunt was, was dr. I.

Ik heb nog meer dan een week nagenoten. Dit was de eerste keer dat ik op een mountainbike zat en ik heb natuurlijk geen fietsbroekje. Wist je dat je twee botpunten in je kont hebt zitten? Ik heb genoeg zitvlees om ze normaal gesproken niet te voelen, maar na een paar uurtjes mountainbiken … Laten we zeggen dat ik negen dagen niet op de hometrainer kon en onze zachte bank de eerste twee dagen niet zo zacht voelde.

Toch is het een aanrader. Maar probeer ervoor te zorgen dat je een fiets krijgt met degelijke remmen, doe zo’n zeembroekje aan en als je de fiets langer huurt, vergeet ‘m dan na afloop niet af te spoelen. De omgeving is nogal zout.

Ik heb heel lang gewacht met dit posten. Je wilt het niet té vaak over zere billen hebben. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *