Traditionele marketing

Ik ging naar de sauna, en liet me overhalen mee te doen aan een ‘geurenreis’. Een opgieting maar dan met een beetje extra; crème, speciale geuren en … een cd. Niet dat je een cd krijgt, nee. Er speelt een cd met uitleg op de achtergrond. De damesstem (ken ik die niet van reclames of tekenfilms) legt uit wat er gebeurt en wat je ruikt. Alles heet een ritueel, en het is ook allemaal heel traditioneel.

Opgieting

Bij een opgieting wordt de luchtvochtigheid in de sauna verhoogd door water op de hete stenen te gooien. Dan wordt er met een handdoek of gigawaaier gewapperd en krijg je hete luchtvlagen over je heen. Heerlijk. Ik maakte er voor het eerst kennis mee in een ieniemienie sauna dat bij het zwembad in een hotel in Krakau hoorde (hotel type: vergane glorie). Er kwam een Fin de sauna in, vroeg zich hardop af wat voor flutsauna dit nu weer was, kieperde twee emmers water op de hete stenen en begon met zijn handdoek te zwaaien. ‘Zo, nu is het een sauna’, zei hij en plofte tevreden neer.

Sauna met poespas

Die opgieting zonder poespas vond ik fantastisch. De geurenreis niet zo. Ik had voornamelijk moeite met de cd, want die wilde mij meenemen naar de zoutvlakten van Bolivia met de geur van eucalyptus uit Australië. Op dat moment was ik nog niet uit mijn hum, maar toen ze de ‘weelderige geur van kersenbloesem’ vertaalde met ylang ylang en nog iets sloeg het toch om. Ik weet hoe ylang ylang ruikt en ik weet hoe kersenbloesem ruikt. Mijn neus stond op scherp, maar ik rook geen kersenbloesem. Misschien was het de crème.

Bubble tea

Wanneer is iets traditioneel? De cd vertelde namelijk dat ik een traditionele Japanse bubble tea zou krijgen na afloop van het ritueel. Bubble tea is niet bedacht in Japan, maar in Taiwan (vertelt Wikipedia). Toevallig vind ik bubble tea erg lekker dus vooruit. Misschien ging het om de smaak, dacht ik nog. Maar het was gewoon een limonade; niets traditioneels aan.

Alleen de marketing was traditioneel denk ik. En succesvol, want de geurenreis zat hartstikke vol.