Studievaardigheid

Net na de officiële spits zit de trein ook vaak vol, maar zijn mensen al iets wakkerder. Een goed moment om inspiratie op te doen als je zelf al fris genoeg bent om kletsende treinreizigers aan te kunnen. Want zo is het; in de trein kletst er bijna altijd iemand en dan luistert er ook altijd iemand mee. In dit geval stapten twee jongen op de trein die het over studievaardigheid hadden.

Onzin

Een bullshit-vak, vonden ze het zelf. En daarna oriëntatie op het jaar, ook al zo’n onzin. Het enige nuttige vak dat die dag op het rooster stond, was rekenen.

Nu is een beetje studievaardigheid best handig. Het voorkomt dat je de fout maakt om – ik zeg maar wat – de hele nacht voor je tentamen door te leren en ’s ochtends trillend van de cafeïne aanschuift onder het te felle ledlicht.

Studievaardigheid

Zelf heb ik nooit moeite gehad met studeren – alleen met stoppen misschien. Want ook na twee studies zou ik nog best een paar vakken Keltische talen en culturen willen volgen (om maar een voorbeeld te noemen).

Maar voor ik nu verder droom over het winnen van een loterij zodat ik al die extra kennis kan bekostigen: een snelle online zoektocht vertelt me dat plannen een onderdeel is van studievaardigheden.

Geen onzin

Goed kunnen plannen is in mijn ogen zeker geen onzin. Toch fijn als je niet in de supermarkt bij de appels staat als je ineens bedenkt wat je allemaal nog moet doen die dag. Goed plannen voorkomt stressen en stressen is gewoon niet leuk.

‘Rekenen hadden ze beter aan het begin van de dag kunnen zetten’, zeiden de jongens tegen elkaar. Blijkt studievaardigheid alsnog een bullshit-vak voor ze. Als je weet dat je rekenen beter aan het begin van de dag kunt doen, kun je prima plannen.