Wapens in de aanslag

Ik zit rechtop in bed, de elektrische vliegenmepper in de aanslag. Het licht is aan. Ik wacht op een mug, die me al op mijn voorhoofd én mijn handen heeft geprikt. Het is half drie ’s nachts; nog drie uur te gaan voor het ochtend is. Wie zegt dat je geen last hebt van muggen als de airco aanstaat, liegt.

Ik heb nog nooit zo veel dood gemaakt als in de weken dat ik op Curaçao ben. Mieren, muggen, vliegen, beestjes, beestjes, en nog eens beestjes. Bij aankomst in het appartement bleek de vertrekkende huurder een lekker stuk snoep onder het bed te hebben laten liggen. Een hele kolonie mieren was er maar druk mee.

Ik zou natuurlijk door de slaapkamer kunnen rennen op zoek naar de mug, maar het ik ben te moe voor iets anders dan mezelf als lokaas gebruiken. Zolang je je rug maar tegen het hoofdeinde van het bed houdt, is dat best te doen. Mits je je handen in de gaten houdt, zo blijkt. Ik voel iets en kijk beteuterd naar de verse muggenbult op de zijkant van mijn middelvinger.

Wie zegt dat je geen last hebt van muggen als de airco aanstaat, liegt

Gelukkig raakt je systeem gewend aan het vele muggengif. Waar ik eerst nog gigantische bulten kreeg, die ik uiteraard nog gigantischer krabde, zit er nu geen golfbal op mijn voorhoofd. En hoewel de steek tussen mijn vingers verschrikkelijk jeukt, weet ik dat ik er morgen nauwelijks meer last van heb.

Dr. I begint te woelen. Ik hoop niet dat ik hem wakker maak met mijn muggenjacht. Na een minuut of vijf, waarin ik voor niets in de aanslag zit, staat dr. I op. Zo veel warme huid, dat kan geen mug weerstaan. Dolgelukkig zoeft het insect richting haar prooi. Ze haalt het niet, want ik heb het gezien en haal uit. Met een paar vonkjes keert de rust terug. Licht uit, eindelijk kan ik weer slapen.

Tevreden kruip ik tussen de lakens. Dr. I gaat ook weer liggen. Bijna meteen maakt hij een abrupte beweging. Mug! Ik geef hem de elektrische vliegenmepper, trek het laken iets hoger en sluit mijn ogen.